zondag 22 november 2009

Hoogteprofielen route in Engeland en Ierland

Enkele lezers van mijn blog waarschuwen me goed rekening te houden met veel klimmen en dalen. Nu ben ik er wel een beetje mee vertrouwd, op de rit naar Giessen kregen we ook de nodige hellingen voor de kiezen. Maarten Sneep biedt aan het in Google Earth ontbrekende hoogteprofiel alsnog te berekenen.

Maarten schrijft:
Het duiveltje schuilt in de details. Ik heb elke 50 meter een routepunt laten uitrekenen tussen de opgegeven routepunten, en de daarbij behorende hoogte opgezocht. Dat geef een kleine 7000 punten op Newcastle - Stranreaer, en ruim 38000 voor het rondje, eh, de ronde. Vervolgens een grafiek gemaakt van de hoogte tegen de afstand. Let op: de horizontale schaal verschilt vrij sterk, dit kan de perceptie nogal beïnvloeden.

Routeplanning en Google in Ierland

Ten behoeve van de voorbereiding van de reis naar Ierland heb ik het boekje 'De Groene Ronde van Ierland' gekocht. De auteur is Paul Benjaminse. In dit boekje staan 61 detailkaartjes van de ronde beginnend in Belfast, dan naar Sligo, Westport, Galway, Tralee en Cork om tenslotte in Dublin te eindigen. Geen complete ronde dus. Op de site van de auteur staat een verwijzing naar enkele GPX tracks van een klein deel van de route. Als je het boekje koopt krijg je van de auteur de rest van de tracks, althans, dat belooft ie. Nadat het boekje in huis is neem ik contact met hem op. Nu blijkt dat er verder geen tracks beschikbaar zijn.... Paul Benjaminse snapt dat wat ie belooft niet wordt waargemaakt en zegt toe, als ie daar een keer tijd voor kan vrijmaken, aan het digitaliseren te slaan.

Uit reacties van fietsers die de ronde hebben gefietst blijkt dat er, onvermijdelijk, een aantal fouten in het boekje staan. Wat nog hinderlijker is dat sommige route aanduidingen in Ierland domweg niet meer aanwezig zijn of in de verkeerde richting wijzen. Verschillende fietsers rijden tientallen kilometers verkeerd en dat levert gedoe op. Reden waarom ik de hele route als track in de GPS wil hebben.
Op zoek dan maar naar tracks uit andere bronnen. Die blijken er nauwelijks te zijn. Veel fietsers rijden nog gewoon met de kaart, een behoudend volkje.
Goede raad is duur, dan maar zelf aan de slag. In Google Earth kun je een zogenaamd pad maken. Met de toetscombinatie cmd -i open je een venster en kun je de route een naam geven. Als dat venster er staat kun je de eerste routepunten op de kaart klikken. Ben je klaar, dan bewaar je de route als .kml bestand. Met de onvolprezen 'Whereabouts' van Maarten Sneep kun je .kml bestanden omzetten naar GPX bestanden. Deze GPX bestanden kun je in je GPS laden en fietsen maar.
Het digitaliseren van Ierland is soms moeilijk. Grote delen van Ierland zijn in een heel grove resolutie gekarteerd. Je kunt wegen en dorpen niet of nauwelijks waarnemen. Wel kun je zover inzoomen dat er een globaal wegen stelsel in beeld komt.
Het digitaliseren verloopt prima tot ..... ongeveer 5000 routepunten. Dan heeft Google Earth er geen zin meer in. De routelijn verdwijnt eerst en even later ook de routepunten. Google stoppen en opnieuw openen geeft geen soelaas. Het blijkt dat bij grote .kml bestanden de kans op corruptie nogal groot is. Google heeft een fraaie toolbox om dit te repareren, maar ik zie daar geen heil in. Gelukkig heb ik inmiddels 18 deelroutes bewaard en stop ik met Google Earth. De laatste grote deelroute in .kml formaat die nog niet corrupt is zet ik om naar GPX formaat en importeer deze in Garmin Roadtrip. Sommige stukken in de route ontbreken nog of hebben nog niet de verfijning die ik wil. In Google Earth maak ik die deel routes alsnog aan, dat gaat niet in Roadtrip. Wel is Roadtrip in staat om delen van een route tot één route samen te voegen, een heel mooie optie. Bij het samenvoegen ga ik één keer gigantisch in de fout. Op de route van Cashel naar Galway, kan ik het begin van de route bij Cashel niet vinden en begin dan maar in Galway. Bij het samenvoegen wordt het een rommeltje, Roadtrip wil eerst naar Galway, dan in één lijn naar Cashel en weer in één lijn terug naar Galway. De route moet dus omgekeerd worden. Dit zou in het programma Trailrunner kunnen. Is ook een optie daarin, maar het werkt niet.
Daarom klik ik de route, hij staat nu wel in beeld, er nog maar een keer in de goede volgorde in en nu werkt het samenvoegen probleemloos.
Ik zal Paul Benjaminse de complete track sturen, kan ie zijn lezers geven wat ie belooft.
Veel goed begrijpbare informatie over fietsen met een GPS, routes, tracks en programma's kun je vinden op de pagina die Maarten Sneep met wat hulp van mij heeft gemaakt. De URL vind je hier.